Poate că nu ne place să recunoaştem, dar majoritatea dintre noi petrec destul de mult timp în baie şi - din fericire sau din păcate - timpul respectiv este petrecut în singurătate, într-o stare mai mult sau mai puţin de contemplare tăcută. De ce să nu profităm la maximum de acest timp personal garantat, transformând baia într-un templu zen din gresie... iar toaleta, într-un tron din porţelan. Urmaţi aceste şapte sugestii pentru a vă asigura că vă bucuraţi de fiecare pauză pentru toaletă.
Frumuseţea toaletei cu apă stă în simplitatea ei. Nu este un mecanism complex şi, atunci când ceva nu funcţionează aşa cum ar trebui, probabil că puteţi rezolva problema pe cont propriu, fără prea mult efort.
Toaleta cu apă modernă are două componente principale, bazinul şi racordul pentru apă (cunoscut şi ca racordul sub formă de U). Racordul pentru apă separă baia de restul toaletei, împiedicând pătrunderea mirosurilor sau gazelor din canalizarea de sub pardoseală, la care este conectată. Bazinul este un rezervor de apă care colectează un volum mare de apă şi îl eliberează foarte rapid prin racordul pentru apă. Forţa gravitaţională a acestui volum mare de apă care este eliberat rapid în vasul toaletei împinge totul prin racord şi în canalizare, lăsând în urmă o cantitate de apă proaspătă în conductă, gata pentru următorul vizitator. Secretul unui mecanism de succes al toaletei este debitul rapid al unui volum mare de apă în vasul toaletei. Orice obstacol în calea acestui flux va duce, cel mai probabil, la o performanţă redusă a toaletei.
Dacă vasul toaletei nu este golit atunci când trageţi apa, probabil că nu este eliberat un volum suficient de apă sau apa este eliberată prea lent. În orice caz, prima dată trebuie să verificaţi interiorul bazinului. Observaţi nivelul apei. Nivelul apei trebuie să fie situat imediat sub ţeava de preaplin, după ce bazinul s-a umplut complet. Dacă nivelul este prea jos, atunci este uşor de reglat. Fluxul de apă care intră în bazin este controlat de o supapă conectată la un flotor. Punctul la care flotorul opreşte fluxul de apă este reglabil (de obicei, un şurub sau un buton rotativ pe supapă) şi este necesar să îl modificaţi pentru ca flotorul şi braţul să urce mai sus înainte ca apa să fie oprită. Dacă acest lucru nu funcţionează, este posibil ca flotorul să fie perforat sau supapa să fie defectă. În orice caz, partea relevantă va trebui să fie înlocuită şi poate fi necesar ajutorul unui profesionist.
Dacă nu puteţi trage apa deloc în toaleta dvs., atunci este posibil ca ceva să se fi defectat la mecanismul foarte simplu pentru tragerea apei din interiorul bazinului. Atunci când trageţi apa, mânerul apasă pe un braţ care are un lanţ la capăt. Acest lanţ este conectat la clapeta de la baza bazinului, care este ridicată, lăsând apa să curgă în vasul toaletei. După eliberarea întregului volum de apă, clapeta revine pe poziţie şi greutatea apei care umple din nou bazinul apasă şi închide clapeta din nou. Dacă acest proces nu funcţionează, înseamnă că unul dintre componentele principale este defect sau nu este reglat cum trebuie. Dacă mânerul este slăbit sau nu oferă suficient feedback/rezistenţă, atunci aceasta ar putea fi problema. Deşi este o piesă simplă, uneori este dificil de reglat mânerul pentru a fi complet funcţional.
Dacă problema nu este contactul dintre mâner şi mecanismul de tragere a apei, următoarea componentă de verificat este lanţul. Este posibil ca lanţul din interiorul bazinului să trebuiască să fie reglat. Acesta trebuie să aibă un joc suficient de mare, dar nu prea mare. Din nou, în funcţie de modelul toaletei, lanţul ar trebui să fie uşor de reglat. În cele din urmă, este posibil să fie nevoie să înlocuiţi clapeta. În ocazii rare, aceasta se poate uza sau poate deveni casantă, fără a mai reuşi să etanşeze unitatea şi să permită umplerea corespunzătoare a bazinului.
Poate că o situaţie nu la fel de stringentă, dar la fel de iritantă şi generatoare de risipă, este apa care nu încetează să curgă în vasul de toaletă. În majoritatea cazurilor, această problemă este cauzată de un nivel prea ridicat al apei în bazin, care, de aceea, curge încontinuu în ţeava de preaplin. Această problemă este cauzată, de obicei, de presiunea crescută a apei în întreaga reţea de alimentare cu apă a clădirii dvs. Totuşi, problema poate fi rezolvată rapid prin ajustarea poziţiei braţului flotorului pe supapă, după cum este indicat mai sus (consultaţi detaliile despre debitul redus). În cazuri mult mai rare, problema poate fi cauzată de o clapetă cu scurgeri. În acest caz, va trebui doar să înlocuiţi clapeta. Clapetele nu sunt costisitoare şi înlocuirea lor este destul de uşoară. Trebuie doar să opriţi apa şi să goliţi bazinul complet. Apoi scoateţi clapeta veche şi uzată şi înlocuiţi-o cu una nouă. Dacă această operaţie vi se pare neplăcută, puteţi chema un instalator.
Debit redus, absent sau excesiv? Nu intraţi în panică: deseori, soluţia este simplă.