În timp ce toaleta așa cum o cunoaștem astăzi este o invenție destul de recentă, latrinele publice și private au existat cam de la începutul civilizației. Tehnologia s-a schimbat foarte mult, dar dedicarea omului de a face din toaleta lui un loc plăcut, frumos și care să confere calm, este o constantă de-a lungul vremii.
Stilurile pentru toaletă din trecut pot fi o inspirație pentru stilul pe care ai vrea să îl adopți pentru toaleta ta azi. Vino cu noi într-o călătorie în trecut pentru a descoperi cum să îți schimbi toaleta astăzi.
Băile zilnice erau o parte importantă din ritualul zilnic al culturii antice – în special a romanilor, astfel că acordau o atenție specială design-ului băilor publice și latrinelor. Acestea erau locuri sociale, comunale, în care oamenii se adunau pentru a discuta despre politică și afaceri, deci practic acolo luau decizii importante pentru viața societății.
În timp ce ideea unei băi comunale s-ar putea să te facă să ridici din sprâncene, stilul prin care romanii își decorau latrinele e ceva de admirat și de unde ne putem inspira. În special, mozaicurile frumoase specifice culturii romane pot fi ușor replicate pentru lumea în care trăim azi, pentru băile noastre private, moderne.
Odată cu declinul și căderea imperiului Roman a dispărut și sofisticarea caracteristică toaletelor lor. Sistemele complexe de salubritate din lumea antică au fost neglijate și înlocuite cu umila ploscă. Depozitate sub pat sau în dulapuri, timp de secole oamenii s-au folosit de ploști și au aruncat conținutul ei pe fereastră. Singurul lucru pozitiv legat de aceste obiecte era faptul că de cele mai multe ori erau cât de cât ornate. O ploscă antică poate fi un obiect de decor fantastic într-o baie modernă (care poate fi folosită și de post de suport pentru flori), dar poate fi și o soluție de urgență atunci când vasul de toaletă s-a înfundat.
Oh, în cel fel își iubeau cei din epoca victoriană toaletele! Pentru britanici, acestea erau un simbol al puterii date de revoluția industrială, deci un simbol al progresului. Londra era centrul salubrității publice, cu primele toalete publice construite în 1851 și un sistem de canalizare care este considerat una dintre minunile lumii. Mândria pe care o simțeau britanicii pentru faptul că invenția le aparține se reflectă în decorarea acestor toalete, lucru valabil și pentru locuințele oamenilor, care dețineau boluri pictate și cisterne ornamentale. A fost epoca de aur a toaletelor!
Stilul Victorian se reflectă și în vasele de toaletă, care au revenit pe piață în ultimii ani, asta pentru că este ușor să recreezi stilul secolului 19, deși să faci asta nu e tocmai ieftin.
Următorul pas în design-ul toaletelor a avut loc dincolo de canal. Paris era centrul Art Nouveau, acest stil s-a dezvoltat și a înflorit acolo, întrucât multe clădiri publice s-au transformat, inclusiv toaletele publice. Toaleta specială pentru femei, La Madelaine, este poate cel mai faimos exemplu. Parisul este încă plin de pișoare ornamentate.
Stilul floral distinctiv pentru acest stil nu este atât de ușor de reprodus astăzi, iar să găsești boluri și bazine nu este atât de ușor. Art Nouveau este cel mai ușor de găsit în wallpapere. Găsește un furnizor bun și vei putea să îți decorezi toaleta cu print-uri florale și să obții astfel ceva foarte chic.
”Case decente pentru toată lumea” a fost un fel de motto post-război în întreaga Europă, iar încercarea de democratizare includea și o toaletă decentă, de asemenea! Faptul că toaletele au început să fie produse în masă a însemnat că acestea au început să fie destul de comune, cel puțin în comparație cu cele din trecut. Designerii de interior din anii 50, 60 și 70 au compensat prin folosirea culorilor. Nuanțe bogate de bej, verde și portocaliu sau chiar dungi colorate.
Mai recent, culorile nu mai sunt așa de mult folosite în design-ul de toaletă, astfel că majoritatea toaletelor sunt de un alb pur. Cum sunt destul de convenționale, dacă te gândești să adopți un stil retro, ai putea să iei în calcul niște opțiuni mai colorate.
Deci cum va arăta în viitor umila toaletă? Ei bine, în viitor tehnologia avansată se va aplica și în cazul toaletelor. De ceva vreme, Japonia este cea care dă tonul în ceea ce privește toaletele high-tech, care au ca accesorii tot felul de gadget-uri smart incorporate. Cu apariția internet of things, toaletele din lumea occidentală adoptă din ce în ce mai mult tehnologia high-tech, care face mai mult decât să pulseze aer cald în spatele nostru în timp ce folosim toaleta. Toaletele smart ale viitorului nu ne vor face doar să ne simțim mult mai confortabil, dar ne vor ajuta să ne îmbunătățim sănătatea, să acordăm o atenție sporită igienei și chiar sa analizăm conținutul a ceea ce “producem”.
Unele dintre cele mai recente toalete care apar pe piață oferă o experiență hands-free, pentru o igienă sporită. Acestea includ activarea vocii, ridicarea și coborârea automată a capacului toaletei, tragerea apei automată, precum și o „baghetă” magică care curăță totul în urma ta! Și asta nu e tot. Tehnologia inteligentă ar putea reduce semnificativ costurile sistemului de sănătate, iar toaletele ocupă un loc important în această revoluție. Testarea scaunelor și a urinei este deja o realitate pentru casele care au adoptat tehnologia high-tech. Boli precum diabetul sunt ținute sub control prin analiza datelor, iar rezultatele vin pe propriul calculator și pot trimise direct unui cabinet medical spre a fi analizate.
Everything you ever wanted to know about your toilet, past, present and future.
Combine the styles of yesteryear with the technology of tomorrow with our complete guide to toilets through the ages.